Politiikkaa!

Kuluvan jakson aikana seuraamme poliittisia vaikuttajia. Jokainen pari saa tehtäväkseen seurata jotakin puoluetta, ilmiötä tai henkilöä. Tehtävänä on ensin saurata tiedotusvälineitä ja sosiaalisiamedioita sekä poimia niistä kiinnostavia aiheita. Tämän jälkeen jokainen vaikuttaa ottamalla kantaa asioihin, esimerkiksi kirjoittamalla blogitekstejä.

keskiviikko 10. marraskuuta 2010

Irlannin veroparatiisi vaarassa tuhoutua

Irlanti on aiemmin tunnettu oikeana veroparatiisina eli matalien verojen maana. Nyt kansalaisten paratiisipäivät ovat kuitenkin ohi, sillä Irlannin talous on ajautunut karille pankkien kriisien vuoksi. Niinpä EU:n talouskomissaari, Olli Rehn, ei tällä hetkellä ainakaan kokonaan poissulkisi veronkorotuksia. Niillähän valtio kuitenkin joutuu pankkien jättämän laskun maksamaan.

Yksittäisestä ihmisestä, ainakin minusta, tuntuu käsittämättömältä, että joutuu maksamaan toisten aiheuttamia suuria laskuja. Toisaalta on kuitenkin ymmärrettävää, ettei valtiolla ole varaa maksaa laskua noin vain. Tällä hetkellä onkin arvioitu, että pankkien pelastamislasku olisi 50 miljardin euron luokkaa. Verojen korottaminen ei minusta ainakaan tuntuisi liian ylivoimaiselta, sillä Irlannissa on ollut matalat verot tähän asti. Lähes kaikkialla muuallakin Euroopassa verot ovat suhteellisen korkeat, ainakin Suomessa. Veroilla saataisiinkin kasattua huomattavasti rahaa Irlannissa, eikä niitä kuitenkaan ihan taivaisiin jouduta nostamaan.

Irlanti ei ole vielä ainakaan joutunut ottamaan EKP:ltä apua pankkien pelastamiseen. Se onkin hyvä, sillä EKP joutuu antamaan paljon rahaa myös muualle. Mitä enemmän Irlantikin saa rahaa kasaa omasta takaa, sitä parempi meille muille euromaissa asuville. Viime aikoina EKP on joutunut avustamaan muun muassa Kreikkaa, joka Irlannin tavoin joutui pahaan talouskriisiin. Suomen pääministeri, Mari Kiviniemi, on verrannut Irlannin tilannetta Suomen 1990-luvun lamaan. Hän on myös lohduttanut Irlantia sillä, että Suomikin selvisi lamastaan, joten Irlantikin tulee selviämään.

Itse en epäile hetkeäkään, etteikö Irlanti tulisi selviämään tilanteestaan. Sen tulee nyt vain tehdä suuria päätöksiä, jotka valitettavasti koskevat Irlannissa asuvia ihmisiä. Mikäli valtio aikoo korottaa verotustaan, se tulee aiheuttamaan harmia kansalaisille. Se on kuitenkin mielestäni ainoa keino tällä hetkellä saada rahaa kasaan. On kuitenkin vain yksi varma tieto, miten pankit pelastetaan - veronmaksajien rahoilla tietenkin!

-katumarju

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti